Naam: De Witte zwaan
Plaats: De Bilt
Website: http://dewittezwaan.nl/
Bezocht op: vrijdag 6 januari 2012 (2 personen)
Eindoordeel: A
De meeste restaurantjes in thuishaven De Bilt hadden we al gehad, maar De Witte zwaan nog niet. We kwamen er met het idee dat het een enigzins luxe restaurant was. Dit vanwege de prijs, maar zeker ook van verhalen van anderen.
Na binnen te zijn gekomen konden we zelf een tafeltje voor of achter uitzoeken. Het viel me direct op dat het er allemaal pico bello uitzag. Alles is goed verzorgd en alles is in dezelfde stijl. De ruime opzet van het restaurant maakt dat je je direct goed op je gemak voelt. Een fijn begin.
Na binnen te zijn gekomen konden we zelf een tafeltje voor of achter uitzoeken. Het viel me direct op dat het er allemaal pico bello uitzag. Alles is goed verzorgd en alles is in dezelfde stijl. De ruime opzet van het restaurant maakt dat je je direct goed op je gemak voelt. Een fijn begin.
We konden a la carte eten of kiezen voor een drie, vier of zelfs vijf gangen menu. Er werd ook direct verteld dat er een aantal gerechten buiten de kaart om besteld konden worden.We zijn voor een vijf gangen menu gegaan. Hier hebben we 45 euro voor betaald, wat ik zelf (gezien de kwaliteit) een goede prijs vind.
Met een mandje brood en een zeer origineel potje zout erbij zijn we ook gegaan voor een fles rode wijn en een fles spa rood.
Met een mandje brood en een zeer origineel potje zout erbij zijn we ook gegaan voor een fles rode wijn en een fles spa rood.
Eerste gang
Als eerste gang kregen we een van de gerechten die je die avond buiten de kaart om kon krijgen: de terrine van drie verschillende soorten gerookte vis (forel, zalm, paling). Dit kwam goed uit, want dit had onze beide interesses toen de serveerster het vertelde. Het bord was schitterend opgemaakt. Naast de in nori gewikkelde terrine werd er een krokantje, kappertjes, zalmeitjes en een lichtzurige knoflooksaus geserveerd. Alles combineerde erg goed met elkaar. Het was echt een smakelijke eerste gang. Wel overheersten in de terrine de zalm en de paling. Forel heb ik eigenlijk niet geproefd. Niet dat dit het gerecht minder lekker maakte, maar voor de smaak had het er wellicht niet in hoeven zitten.
Wat me wel opviel is dat een man, die dit gerecht gewoon als voorgerecht nam, eenzelfde portie kreeg als wij. Terwijl het bij ons deel was van een vijfgangenmenu en bij hem gewoon een voorgerecht.
Tweede gang
Als tweede gang kregen we wederom een terrine. Deze keer een koude van gevogelte (eend, kalkoen, duif). Hierbij werd een gestoofd kwartelpootje geserveerd. Deze was wel warm en erg mals. Als garnituur kwam een balsamicosaus, pijnboompitten en een zelfde krokantje. Ook dit gerecht was weer heerlijk. Het kwartelpootjes gleed zo van het botje af en de terrine combineerde erg goed met de saus. En hoewel we dit gerecht warm hadden verwacht, deed dat niets af aan de smaak. Erg smakelijk.
Derde gang
Vierde gang
Na de bisque volgde het hoofdgerecht. Dit was een duo van tamme Veluwse eend en hazenrug. De eend werd gezerveerd met jus, de hazenrug met champignons en vossenbessensaus. Dit alles werd geserveerd op een garnituur van gebakken aardappels, gepofte tomaat, bleekselderij en een koolrolletje. Wat ons meteen opviel, was dat het een nogal uit de kluiten gewassen hoofdgerecht was voor een vijfgangen menu. Met gemak hadden ze de hazenrug weg kunnen laten. Dan was het nog steeds meer dan genoeg geweest. Zeker omdat we er huisgemaakte frietjes bij geserveerd kregen. Daarnaast was er te veel aan de hand op het bord. Te veel smaken. Het vormde niet echt een geheel. Dat was jammer want de smaken an sich waren weer goed.
De vijfde gang
Na het hoofdgerecht zaten we flink vol. We hebben daarom gevraagd of het nagerecht even kon wachten. Dit was geen probleem. Het nagerecht bestond uit een bolletje mangosorbet, chocoladefondant, chocolademousse, slagroom, kletskop en limoensgroppino. Wederom een grote portie, maar omdat het eten weer gezakt was en de elementen stuk voor stuk vrij licht waren was dit een mooie rustige afsluiter. Alle elementen waren erg smakelijk. Het mangoijs was heerlijk en smaakte echt naar mango. De chocolademousse was luchtig en de chocoladefondant smolt op je tong. De verrassing was de sgroppino. Deze was heelrijk fris en er zat precies genoeg limoenijs in. Daarnaast maakten de stukjes limonevruchtvlees die er in zaten dat je een echt toetje zat te eten en niet zomaar een soort cocktail wegnipte. Heerlijk!
Pluspunten
- Heerlijk eten, alle smaken kloppen. Er was echt niets wat minder smaakte.
- Mooi gedekte tafels met genoeg ruimte. Het tonnetje zout was erg origineel.
- De wijn was fantastisch. Een keuze die we zelf van de wijnkaart gemaakt hebben, maar de witte zwaan heeft deze wijn wel geselecteerd.
- Ruim en sfeervol opgezet. Je hebt geen last van anderen en hebt ook niet het idee dat je zelf anderen tot last bent.
Kritiekpunten
- De bediening is wat jong en past niet helemaal bij het restaurant.
- De porties zijn te groot. Zeker als je een vijfgangenmenu hebt. Als voorgerecht en als hoofdgerecht had het absoluut prima geweest.
Dit restaurant is een absolute aanrader voor fijnproevers. De smaken zijn stuk voor stuk perfect. Daarbij krijgen je ogen ook zeker de kost, de borden zijn goed, netjes en met detail opgemaakt. Wat jammer is is dat de grootte van de porties niet in balans zijn. Voor een vijf gangen menu was dit te veel. Dat doet af aan de gangen die later komen.
Al bij al een goede sfeer en heerlijk eten. Dit restaurant verdient van ons zeker een A.
Al bij al een goede sfeer en heerlijk eten. Dit restaurant verdient van ons zeker een A.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat weten wat jij van een restaurant vindt!