zondag 15 januari 2012

Miles food & drinks

Naam: Miles food & drinks
Plaats: Delft
Website: www.milesfoodanddrinks.nl
Bezocht op: vrijdag 13 januari 2012 (met 4 personen)
Eindoordeel:

Door een vriendin werden wij uitgenodigd om te komen eten bij Miles food and drinks in Delft. Op vrijdag 13 januari was daar voor het eerst live jazz muziek en het leek haar leuk om met een grote groep vrienden te gaan eten in dit relatief nieuwe restaurant (Miles is nu een maand open). Van de grote groep kwam niet zoveel terecht, maar wij waren wel van de partij. Het concept van Miles food & drinks is simpel: goed eten combineren met jazz en een ontspannen en inspirerende sfeer. Daarbij mist het een bepaalde visie qua eten. Het restaurant is ruim opgezet. In de verschillende delen zit je op je gemak en heb je geen last van elkaar. Wij zaten voor het raam aan de ronde tafel en hadden een goed overzicht over de hele zaak. Hier is de hele avond bedrijvigheid, maar het is nooit vervelend druk. Wat me opviel was dat, ondanks dat het restaurant nog niet heel lang open is, er genoeg mensen komen eten. Zowel gereserveerd als mensen die aan komen lopen. Ik kan me dit wel voorstellen. Het restaurant ziet er gezellig uit met al die jazzplaten aan de muur. Het geheel is ruim, maar knus en dat nodigt uit om binnen te lopen. Daarnaast is de kaart gevarieerd. De gerechten lopen uiteen van toegankelijk, naar meer exotisch. Er staat voor ieder wat wils op.

Voorgerecht
Als voorgerecht hebben we gekozen voor de tomatensoep met verse basilicum en parmezaanse kaas en de spicy garnalen. De tomatensoep was duidelijk vers gemaakt en naast de basilicum smaakten de tomaten heerlijk zoet. Qua structuur was hij door de kaas, verse tomaten en room wat dikker en dat maakte dat hij een beetje aan je lepel bleef plakken. Dat was erg lekker. Lang geleden dat ik in een restaurant zo'n lekkere tomatensoep heb gegeten. 
De spicygarnalen waren, zoals verwacht, Nederlands spicy. Daaronder verstaan we dat ze voor de geoefende pittige eter niet pittig smaken. Toch waren deze garnalen wel op een dusdanige manier gekruid dat het perfect past bij de garnalen.

Hoofdgerecht
Als hoofdgerechten hebben we gekozen voor de manti op Libanese wijze en de gegrilde ossenhaas met gorgonzola. Van manti had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Het bleek biefstuk in bladerdeeg met een yoghurt-tomatensaus te zijn. Normaal gesproken hou ik niet zo van bladerdeeg in hoofdgerecht, maar hierbij vormde dit brosse krokantje een mooie toevoeging. De biefstuk was heerlijk mals, al had hij van mij wat roder mogen zijn. De saus smaakte naar feta gemengd met tomatenpuree. De yoghurt gaf de saus iets fris. Dit friszoete smaakte erg lekker bij het vlees en ik wil deze combinatie thuis ook wel eens gaan proberen. Daarnaast kregen we een gegratineerde aardappelpuree met rozemarijn. Deze smaken konden we niet direct thuisbrengen, maar het vormde een lekker bijgerechtje. Alleen de onaangemaakte blaadjes sla die op het bord erbij lagen hadden van mij niet gehoeven. Dit is toch niet echt lekker zonder olie en eten met de rest doe je het ook niet. Die mogen er in het vervolg dus van af.
De ossenhaas met gorgonzolasaus was erg goed in balans. Het vlees was perfect gemaakt, niet droog, genoeg smaak. Daarbij werd nog wat smeuigheid toegevoegd door de gorgonzolasaus. En onderop lagen nog aardappels die het plaatje compleet maakte. Wat een verrassing was voor mij waren de gezoete paprika's. Ook dit was goed in combinatie met het gerecht en dit deed de smaak weer ten goede.
Het enige wat ik niet heel goed begreep was een bakje met verschillende aangemaakte groentes. Deze had een zoete vlaag over zich heen. Ook hierbij was de smaak weer top. Alleen werd het daardoor wel een beetje veel.

Pluspunten
  • Het restaurant is leuk, licht en ruim ingericht. Het ziet er uitnodigend uit.
  • De kaart biedt voor iedereen wat wils
  • De bediening is vriendelijk
  • Ondanks dat het restaurant pas kort open is, lijkt het team al erg goed op elkaar ingespeeld.
Kritiekpunten
  • Met een Libanese  chef en de kwaliteit die ze leveren, zou Miles het zich best kunnen permiteren naast de toegankelijke gerechten, iets spannendere en minder voor de handliggende gerechten te serveren.
  • De bediening mag af en toe nog iets oplettender zijn. Al heb je niet het idee dat je glas te lang leeg is.
Eindoordeel
 Dit restaurant krijgt van ons een A-. De smaken zijn goed, de inrichting is goed, muziek erbij is goed. Het enige wat we missen is een goede visie. De gerechten zijn Frans met als inspiratie de Libanese keuken. Maar wij denken dat het mooier is om een richting te kiezen hiervoor. Al bij al hebben we heerlijk gegeten en vooral genoten van de sfeer.

Restaurant deKleineBaron

Naam: deKleineBaron
Plaats: Utrecht
Bezocht op: woensdag 11 januari 2012 (5 personen)
Eindoordeel: B

DeKleineBaron is een restaurant waar je terecht kan voor een diner of in het weekend voor een lunch/high tea. Met een afstand van 2,4 kilometer van het centrum van Utrecht ligt dit restaurant wat uit de loop.
De gezellige maar vooral knusse opzet met een loungebank in de hoek maakt je bij binnenkomst direct al een tevreden klant.

Het menu biedt keuze aan iedereen, vleeseters, vega's, kinderen, grote en kleine eters (er zijn grote en kleine porties). Naast vlees en vis is er ook voor de vegetariër keuze uit salades en vega gerechten. Daarbij is ook het biologische aspect, net als fair trade een begrip bij DeKleineBaron. De gerechten zijn stuk voor stuk niet erg origineel, het zijn standaard gerechten die je bij de meeste standaard eetcafé's kunt vinden.


Vooraf kregen we een mandje brood, welke erg origineel was. Een huisgemaakte tapenade met warme brood-balkjes.
Het bier dat geschonken werd van tap was Jupiler en Hertog Jan, een erg goede keuze! Jammer was dat het bier erg waterig smaakte. Zowel de Hertog Jan als de Jupiler smaakte niet zoals ik gewend was.
Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht ben ik gegaan voor de pittige spareribs. Er was keuze uit klein en groot, ik ben voor groot gegaan, aangezien er een aanbieding was die voor klein niet zou gelden.
Bij de spareribs zouden gepofte aardappels zitten. Alleen werd deze geserveerd met frites. Op zich niet heel erg, maar het was niet van te voren aangegeven.
De opmaak van het bord was gemiddeld te noemen. Er kan natuurlijk weinig worden gedaan met twee ribben, een slaatje en een sausje. Het bord van een tafelgenoot (de steak) zag er uit alsof er snel een gerecht neergezet moest worden, er was weinig aandacht aan besteed. Om te beginnen met het minpuntje, het slaatje, deze was erg saai. Een kommetje met daarin wat sla, dressing, ui, tomaat, komkommer en wat kaas. Er was geen balans, de tomaat was onregelmatig gesneden en het voelde als een 'snelle toevoeging'.
De spareribs waren daarentegen heerlijk. Naast dat het vlees van het bod afgleed was de smaak super. Van de pittigheid merkte ik weinig, maar dat was niet erg. Ook de zelfgemaakte knoflook was een goede toevoeging.

Nagerecht
Als nagerecht ging ik voor het kaasplankje. Dit geeft voor mij altijd een goede indicatie van de innovativiteit van een restaurant. En daarnaast krijg je te weten of de bediening iets van de gerechten af weet.
Het kaasplankje werd leuk gepresenteerd, trosje druiven, vijgenbrood, drie soorten kaas en balsamicostroop. Er werd verteld dat het een Utrechtse kaas, oud of belegen kaas en een schimmelkaasje was. Toen wist ik dus helaas nog niet meer dan ik al kon zien. Maar wat me opviel was de schimmelkaas, dat was me toch een groot stuk. Als ze een kwart daarvan hadden neergelegd was het meer dan genoeg geweest. De oude kaas was erg lekker en de Utrechtse kaas was ook goed. Vooral de balsamicostroop erbij was heel fijn.


Bediening
De bediening is goed, aanwezig waar nodig en behulpzaam. Het overzicht bleef behouden, ondanks dat ze er alleen stond en het niet heel erg rustig was.

Pluspunten
  • De sfeer is erg relaxed.
  • Het menuaanbod is groot en veelzijdig. 
Minpunten
  • Het zit wat ver van het centrum.
  • Smaak van het bier was waterig.
  • Niet echt origineel.
Eindoordeel
DeKleineBaron krijgt een B. Dit heeft ermee te maken dat dit restaurant volgens mij niet genoeg kwaliteit in de keuken heeft staan. Het is niet origineel en het is zonder liefde klaargemaakt. Niet echt voor de fijnproevers. Maar wil je een keer een hapje doen of gewoon lekker lounchen, dan raad ik dit zeker aan. Je kan namelijk ook kleine hapjes bestellen.

woensdag 11 januari 2012

Restaurant de Witte zwaan

Naam: De Witte zwaan
Plaats: De Bilt
Bezocht op: vrijdag 6 januari 2012 (2 personen)
Eindoordeel: A

De meeste restaurantjes in thuishaven De Bilt hadden we al gehad, maar De Witte zwaan nog niet. We kwamen er met het idee dat het een enigzins luxe restaurant was. Dit vanwege de prijs, maar zeker ook van verhalen van anderen.
Na binnen te zijn gekomen konden we zelf een tafeltje voor of achter uitzoeken. Het viel me direct op dat het er allemaal pico bello uitzag. Alles is goed verzorgd en alles is in dezelfde stijl. De ruime opzet van het restaurant maakt dat je je direct goed op je gemak voelt. Een fijn begin.

We konden a la carte eten of kiezen voor een drie, vier of zelfs vijf gangen menu. Er werd ook direct verteld dat er een aantal gerechten buiten de kaart om besteld konden worden.We zijn voor een vijf gangen menu gegaan. Hier hebben we 45 euro voor betaald, wat ik zelf (gezien de kwaliteit) een goede prijs vind.
Met een mandje brood en een zeer origineel potje zout erbij zijn we ook gegaan voor een fles rode wijn en een fles spa rood.




Eerste gang
Als eerste gang kregen we een van de gerechten die je die avond buiten de kaart om kon krijgen: de terrine van drie verschillende soorten gerookte vis (forel, zalm, paling). Dit kwam goed uit, want dit had onze beide interesses toen de serveerster het vertelde. Het bord was schitterend opgemaakt. Naast de in nori gewikkelde terrine werd er een krokantje, kappertjes, zalmeitjes en een lichtzurige knoflooksaus geserveerd. Alles combineerde erg goed met elkaar. Het was echt een smakelijke eerste gang. Wel overheersten in de terrine de zalm en de paling. Forel heb ik eigenlijk niet geproefd. Niet dat dit het gerecht minder lekker maakte, maar voor de smaak had het er wellicht niet in hoeven zitten.
Wat me wel opviel is dat een man, die dit gerecht gewoon als voorgerecht nam, eenzelfde portie kreeg als wij. Terwijl het bij ons deel was van een vijfgangenmenu en bij hem gewoon een voorgerecht.

Tweede gang
Als tweede gang kregen we wederom een terrine. Deze keer een koude van gevogelte (eend, kalkoen, duif). Hierbij werd een gestoofd kwartelpootje geserveerd. Deze was wel warm en erg mals. Als garnituur kwam een balsamicosaus, pijnboompitten en een zelfde krokantje. Ook dit gerecht was weer heerlijk. Het kwartelpootjes gleed zo van het botje af en de terrine combineerde erg goed met de saus. En hoewel we dit gerecht warm hadden verwacht, deed dat niets af aan de smaak. Erg smakelijk.

Derde gang

Na twee terrines volgde er een soep. Bisque van kreeft welteverstaan. De stevige en krachtige soep werd geserveerd met een gegrilde coquille en geroerbakte spinazie. Nu ben ik zelf een erg grote liefhebber van bisque en voor mij was de soep voldoende geweest. De smaak was heerlijk. Ik heb letterlijk mijn boord met mijn vinger schoongelikt. De kom had nog wel wat groter mogen zijn. De heerlijk stevige, kruidige vissmaak, daar mag je me voor wakker maken. Dit neemt overigens niet weg dat de coquille perfect gegrild was, lekker smaakte en ook de spinazie goed combineerde. Een mooi geheel dat als gerecht volledig in balans was.
Vierde gang

Na de bisque volgde het hoofdgerecht. Dit was een duo van tamme Veluwse eend en hazenrug. De eend werd gezerveerd met jus, de hazenrug met champignons en vossenbessensaus. Dit alles werd geserveerd op een garnituur van gebakken aardappels, gepofte tomaat, bleekselderij en een koolrolletje. Wat ons meteen opviel, was dat het een nogal uit de kluiten gewassen hoofdgerecht was voor een vijfgangen menu. Met gemak hadden ze de hazenrug weg kunnen laten. Dan was het nog steeds meer dan genoeg geweest. Zeker omdat we er huisgemaakte frietjes bij geserveerd kregen. Daarnaast was er te veel aan de hand op het bord. Te veel smaken. Het vormde niet echt een geheel. Dat was jammer want de smaken an sich waren weer goed.  
 De vijfde gang 
 
Na het hoofdgerecht zaten we flink vol. We hebben daarom gevraagd of het nagerecht even kon wachten. Dit was geen probleem. Het nagerecht bestond uit een bolletje mangosorbet, chocoladefondant, chocolademousse, slagroom, kletskop en limoensgroppino. Wederom een grote portie, maar omdat het eten weer gezakt was en de elementen stuk voor stuk vrij licht waren was dit een mooie rustige afsluiter. Alle elementen waren erg smakelijk. Het mangoijs was heerlijk en smaakte echt naar mango. De chocolademousse was luchtig en de chocoladefondant smolt op je tong. De verrassing was de sgroppino. Deze was heelrijk fris en er zat precies genoeg limoenijs in. Daarnaast maakten de stukjes limonevruchtvlees die er in zaten dat je een echt toetje zat te eten en niet zomaar een soort cocktail wegnipte. Heerlijk!

Pluspunten
  • Heerlijk eten, alle smaken kloppen. Er was echt niets wat minder smaakte.
  • Mooi gedekte tafels met genoeg ruimte. Het tonnetje zout was erg origineel.
  • De wijn was fantastisch. Een keuze die we zelf van de wijnkaart gemaakt hebben, maar de witte zwaan heeft deze wijn wel geselecteerd.
  • Ruim en sfeervol opgezet. Je hebt geen last van anderen en hebt ook niet het idee dat je zelf anderen tot last bent.
Kritiekpunten
  • De bediening is wat jong en past niet helemaal bij het restaurant.
  • De porties zijn te groot. Zeker als je een vijfgangenmenu hebt. Als voorgerecht en als hoofdgerecht had het absoluut prima geweest.  

Dit restaurant is een absolute aanrader voor fijnproevers. De smaken zijn stuk voor stuk perfect. Daarbij krijgen je ogen ook zeker de kost, de borden zijn goed, netjes en met detail opgemaakt. Wat jammer is is dat de grootte van de porties niet in balans zijn. Voor een vijf gangen menu was dit te veel. Dat doet af aan de gangen die later komen.
Al bij al een goede sfeer en heerlijk eten. Dit restaurant verdient van ons zeker een A.

woensdag 4 januari 2012

Tastoe Utrecht

Naam: Tastoe
Plaats: Utrecht
Website: http://www.tastoeutrecht.nl/
Bezocht op: 20 december 2011 (2 personen)
Eindoordeel: B+

We zijn al vaker bij Tastoe geweest in de afgelopen jaren. De zaak kenmerkte zich door de grote proties, lekker eten en het gezellig retroachtige interieur. Een tijdje geleden heeft Tastoe verbouwd en het werd dus tijd om te kijken wat ze er van gemaakt hadden. De retroprintjes zijn verdwenen, maar daarmee is de gezelligheid niet verdwenen. De krijtborden aan de muur, de spelletjes in het raam, de houten tafeltjes en de schitterende menukaartjes maken van Tastoe nog steeds de knusse zaak die het altijd al was. 

Wat betreft het menu, staan er vooral hoofdgerechten op de kaart. Er is te kiezen voor een soepje of brood als voorgerecht. Dit hebben wij niet genomen. Aan hoofdgerechten is er wel veel keus. Ook zijn er meerdere keuzes voor vegetariërs. Zelfs meer dan vis, en dat maakt ook voor de niet-vlees en viseters Tastoe een adresje om in het achterhoofd te houden.

Naturfrisk
Aangezien er geen cassis in huis was, raadde de gastvrouw het drankje Naturfrisk aan. Het is een biologische limonade uit Denemarken en jeetje, wat is dit lekker. Niet te zoet en een fijne dorstlesser. Wij namen de smaken framboos en ginger ale. Dit drankje is echt de verrassing van de avond en ik ga kijken of ik dit ook ergens voor thuis kan krijgen.

Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht hebben wij de hertenbiefstuk met bospaddestoelen saus, spruitjesstamp en stoofpeertjes en de gebakken camembert met groente, potatowedges en cranberrycompote genomen. De hertenbiefstuk was erg goed gebakken. We hadden gevraagd om medium-rare en dat was hij ook. De spruitjesstamp was origineel omdat het voor de hand ligt patat te serveren bij dit gerecht. Daarnaast was het ook nog eens erg lekker bij de biefstuk. De stoofpeertjes waren lekker zacht en zoet, De saus was prima.
De gebakken camembert was niet bijster origineel. De combinatie kaas/cranberry is een klassieker. Ik vond persoonlijk dat de kaas iets te lang gebakken was waardoor de kaas aan smeuïgheid inleverde. De compote van cranberry was behoorlijk stevig en dat smeerde vrij lastig. Wel was hij lekker. Niet te zoet, een goede combi met de kaas. De boontjes en broccoli waren lekker, maar voegde niets speciaals aan het gerecht toe. Het hadden net zo goed andere groenten kunnen zijn. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor de potatowedges. Lekker, maar niet zo origineel en ze hadden ook door iets anders vervangen kunnen worden. 

Wat opvalt, is dat de porties niet meer zo buitensporig groot zijn als voor de verbouwing. Nu heb je prima genoeg aan een hoofdgerecht voor jezelf. Voor de verbouwing konden wij samen een salade delen en dan hadden we nog meer dan genoeg gegeten. De grootte van de porties is dus vooruit gegaan. Daarbij moet helaas wel gezegd worden, dat het eten toch een stukje minder lekker was als eerst. Bij Tastoe krijg je eenvoudig eten, maar lekker en met oog voor biologisch. Helaas was de smaak deze keer wat minder.
  
Nagerecht
Als nagerecht hebben we een kaasplankje gedeeld. Mijn vriend noemde dit een teleurstelling, al vond ik dat nog wel meevallen. Voor 5,25 krijg je drie kaasjes: een munsterkaasje, roquefort en schapen/geitenkaas. Hierbij ligt bruin brood, walnoten en druiven. Op zich ook vrij klassiek. De kazen waren smakelijk en de druiven fris. Het brood vraagt alleen om iets smeerbaars. Nu is het toch een tikje droog. Een compote of gewoon boter zou uitkomst bieden. De kaasjes waren lekker en combineerde goed met elkaar.


Bediening
De bediening is aardig, vriendelijk en behulpzaam. Bij Tastoe hangt een ontspannen sfeer en de bediening past hier perfect bij. Af en toe komt onze gastvrouw een tikje onzeker over, maar dat past dusdanig goed bij haar, dat we denken dat het in haar persoon zit. Het is ook niet storend. De bediening maakt dat je lekker rustig kan eten. En ondanks dat het niet druk was, voel je je alles behalve bekeken. Maar ook zeker niet vergeten.
Pluspunten
  • Er hangt een knusse, ontspannen sfeer waar je fijn een avond kan dineren, lunchen, ontbijten of borrelen. Tastoe is van alle markten thuis.
  • Er is oog voor biologisch en vegetarisch. Hierdoor spreekt Tastoe een breed publiek aan.
  • De bediening is vriendelijk en denkt met je mee.
  • De bereikbaarheid is prima, midden in de stad.
Minpunten
  • De smaak is sinds de verbouwing wat achteruit gegaan.
  • De kaart is niet zo origineel (op het uiterlijk na dan).
  • Tastoe zit uit de loop en wordt dus niet zoveel gevonden lijkt het. 
Eindoordeel
We geven Tastoe een B+. Dit heeft vooral te maken met het achteruit gaan van de smaak, wat erg jammer is. Het is een tentje waar je je snel thuis voelt en heerlijk rustig kan zitten om wat dan ook te doen. Het is er gezellig en je voelt je er welkom. Het is jammer dat Tastoe uit de loop zit en dat het daardoor 's vonds vaak niet druk is. De kaart is toegankelijk en biedt voor iedereen wat wils. Ik zou iedereen zeggen, ga zelf eens een een spelletje spelen of broodje eten bij Tastoe. En probeer dan vooral de Naturfrisk en het huisgemaakte gebak. Gezellig! 

maandag 5 december 2011

't Oude posthuys

Naam: 't Oude posthuys
Plaats: Leerdam
Website: http://www.hetoudeposthuys.nl/
Bezocht op: 29 oktober 2011
Eindoordeel: A+

Het is al ruim een maand geleden dat we hier gegeten hebben en het is er helaas nooit van gekomen. Toch wil ik dit restaurant nog even vermelden op de blog aangezien we er een geweldige avond hebben gehad en er heerlijk hebben gegeten. Zelfs ik, geen liefhebber van risotto, vond deze heerlijk. De producten zijn van erg hoge kwaliteit en worden goed bereid. Zeker in de kleinere gerechten past alles erg goed bij elkaar en komen het hoofdingrediënt en de garnituren erg god samen. Bij de grotere gerechten mist af en toe de samenhang en is er 'a little bit too much going on on a plate'. Wat niet maakt dat de garnituren niet smaken. Alles is stuk voor stuk heerlijk. 

Ook de bediening is goed. Professioneel, vriendelijk en toegewijd. Ze weten met welke producten ze werken en maken op de juiste momenten een praatje. Ze weten precies wanneer en hoeveel toenadering ze moeten zoeken. Dat kom je niet vaak tegen.
Het enige wat die avond eigenlijk een beetje tegenviel, was het nagerecht. De vanillepanacotta smaakte nergens naar en de ingemaakte kastanje er bovenop was zompig en wee. Niet lekker. Ook de andere twee onderdelen hebben geen spectaculaire indruk achter gelaten. Zonde, want het dessert was toch een klein smetje op deze verder perfecte avond. Tip voor de volgende keer: neem de kaas. Eindoordeel is een zekere A+, ga dit zelf ervaren!

zondag 4 december 2011

Restaurant Zebs

Naam: Zebs
Plaats: De Bilt
Bezocht op: 26 november 2011 (met 2 personen)
Eindoordeel: B+
Al lange tijd wilden we het restaurant Zebs eens uitproberen. Ten eerste omdat het onze thuishaven is (De Bilt) en ten tweede omdat we het gevoel hadden dat je er erg lekker kan eten. Ons gevoel zei dat het een aan luxe grenzend restaurant was waar je op een semi-tapas manier kan eten.
Op de site konden we lezen dat er gerechten te kiezen waren van gemiddeld 10 euro per stuk welke veelal met mediteraanse invloeden gevuld waren. Ditzelfde werd aangegeven in het restaurant. Ons werd aangeraden om te beginnen met twee gerechten, maar dat er gemiddeld drie à vier gerechten gegeten werd. Aangezien we niet al te grote eters zijn was voor ons drie gerechten per persoon genoeg, twee normale en één nagerecht.
Bij reservering over de telefoon konden we direct aangeven waar we wilden zitten. Aangezien we hier nog nooit geweest waren is er een willekeurige keuze gemaakt. Er was keuze uit de voor-, midden- of achterzaal. Wij zaten voor, aan een hoge tafel. Dit was een slechte keuze voor eten. Borrelen kan hier perfect, maar als je er lang zit, dan heeft je rug behoefte aan goede (voet)steun. Daarnaast is er weinig ruimte onder de tafel waardoor je je benen slecht kwijt kan. De ruimte was wel erg goed ingericht, veel ruimte, openlijk en je zat elkaar totaal niet in de weg.
De eerste gang
Onze eerste gang bestond uit een Tartaar van gerookte en gemarineerde zalm en de Wildzwijnspastrami.
Tartaar van gerookte en gemarineerde zalm
De presentatie was erg goed. Twee cilinders van twee lagen, onderop de zalm en bovenop de zuurkool. Hiertussen was een brug gemaakt van een crostini met daar bovenop een lijn roomkaas.
De smaken waren erg goed, maar ook de structuur was perfect. Hierdoor was de gehele mondbeleving zeer fijn. Het enige wat jammer was, was dat er teveel vettigheden in dit gerecht zat. Dit gaf het gevoel dat het erg ongezond was, en als er iets is wat je niet wilt als je uit eten gaat is een ongezond gevoel. Dit vette gevoel kwam naar ons idee vooral door de roomkaas. Als daarvan te veel in een hap zat, vaagde dit alle andere smaken weg. Bij minder roomkaas vormde het juist een lekkere en fijne toevoeging aan het gerecht
 
 
Wildzwijnpastrami
Dit bord oogde enigsinds chaotisch maar dit paste wel bij het gerecht. dit maakt dat het bord goed was opgemaakt
De smaken waren goed en was erg lekker. Pastrami heeft wel eens de neiging droog te worden, maar daarvan was bij Zebs absoluut geen sprake. De pastrami smaakte vol en de smaak werd ondersteund en geaccentueerd door de garnering en dressing. Ook was de pastrami niet vet. Een fijn gerecht, lekker.
 
 
 
De tweede gang
Onze tweede gang bestond uit Fritto Misto en Duiffilet

Fritto Misto
Dit gerecht bestaande uit gefrituurde soft shell crab, inktvis en witvis. Hierbij zat een salade van mango, rode ui, paprika, limoen en koriander.
De inktvis was een grote verrassing. De kunst om inktvis goed klaar te maken is de structuur, te lang gefrituurd betekend op rubber kauwen en te kort betekend dat het veel te zacht is.
De krab was ook goed van smaak, lekker knapperig en de witvis was ook lekker klaargemaakt. De mayonaise was helaas te vettig en volgens ons niet zelfgemaakt, dat doet vaak toch af aan een gerecht.
De salade bevatte te veel koriander, waardoor de rest van de smaken niet naar voren kwamen, dit was een afknapper.
Totaalplaatje van het gerecht: beetje saai.

Duiffilet

De duif daarentegen was erg lekker. Mooi opgemaakt, perfecte garing en de vijgen, bietjes en sherrydressing maakte het plaatje helemaal af. De smaken kwamen samen en was een echte verwennerij voor mensen die van wild en gevogelte houden. Chapeau aan de chef.
Het enige minpunt van dit gerecht was dat de serveerster vergeten was te zeggen dat er nog kleine kogeltjes in de duif konden zitten. Dit risico heb je bij wild en gevogelte altijd, maar het moet toch even gezegd worden. Tot twee keer toe beet ik op een hageltje en dat doet, zo onverwachts, toch af aan het eetplezier.


De derde gang

Onze derde gang bestond uit vier soorten kaas en een witte chocolade parfait

Vier soorten kaas
Bij het neerzetten van de kaas wilden we graag weten wat er precies voor ons neer was gezet. Helaas kon dit ons niet direct worden verteld, er werd iemand anders gestuurd. Het eerst wat deze meneer deed was het bord een kwartslag draaien, zodat deze goed stond (erg jammer dus). Hij kon perfect vertellen wat voor kazen op het bord lagen met bij elke kaas een interessant verhaal.
De kazen smaakten goed, het kletzenbrood was lekker en de pane caraseau (een dun, krokant pannenkoekje) origineel en een interessante toevoeging


Witte chocolade parfait
Geweldige presentatie, en geweldige smaken. De witte chocolade in combinatie met het eiwitschuim was dusdanig zacht dat het zo goed als smelt op je tong. Zeker als je de drie elementen (parfait, rodebessencoullis en eiwitschuim) in eeen hap nam, vond er een enorme smaaksensatie plaats in je mond. Dit is mogelijk het lekkerste toetje dat ik ooit geproefd heb.






Pluspunten
  • Heerlijke smaken
  • Originele gerechten
Kritiekpunten
  •  Het personeel was te amicaal (bij afrekenen kreeg ik bijvoorbeeld een schouderklopje) en te luid.
  • Sommige personeelsleden komen jong, onzeker en onervaren over. Ze weten ook weinig van de producten op je bord af.
Eindoordeel
Zebs is een erg leuk restaurant om gezellig en informeel uit eten te gaan. Een leuke optie is ook om hier in de middag lekker te borrelen. Er is voor ieder wat wils en je kan het zo duur maken zoals je zelf wilt.

zaterdag 3 december 2011

Ontbijt- en lunchzaak Hooi











 
Naam: Hooi
Plaats: Utrecht
Bezocht op: 27 november 2011 (met 2 personen)
Eindoordeel: B+


Hooi is een ontbijt- en lunchzaak waar van de vroege ochtend tot de late middag eten wordt geserveerd dat zo eerlijk mogelijk is. Daarmee bedoelen we zowel fair als biologisch. Daarnaast proberen ze hun producten ook zoveel mogelijk uit eigen regio te halen.
De zaak is ingericht zoals de meeste tentjes met deze setting: wit, hout, tierelantijntjes, gezellig en kneuterig. Het is er licht en je hebt geen last van de andere mensen die er zitten. De keuken is open, maar dit zorgt absoluut niet voor onrust. Het is juist wel lekker en brengt een gezellige bedrijvigheid. Het personeel is vriendelijk en weet met welke producten er gewerkt wordt. Hier kunnen en zullen ze ook met liefde over vertellen. Wel lijkt het personeel zich af en toe nog wat onwennig te voelen in de zaak. Ze komen ietwat onzeker over als ze je aan tafel benaderen. Verder is het personeel op een fijne wijze aanwezig.
Wij hebben de high tea genuttigd. Deze bestaat uit drie gangen en kost 19,50 per persoon. Hierbij zit onbeperkt thee.

De eerste gang
De eerste gang, de hartige gang, bestaat uit soep en sandwiches. We kregen een kopje kerriesoep en sandwiches met belegen kaas, gedroogde ham en heel oude kaas op rozijnen-notenbrood. De soep verraste ons aangenaam. Vaak is kerriesoep net kerriesaus met water waarbij je niets anders dan kerrie proeft. Bij Hooi kregen we echter een heerlijk kruidige gebonden soep die subtiel naar kerrie smaakte. Dit maakt dat ik niet al na twee happen genoeg had. De room zorgde voor een fris accent in de soep.
            De drie sandwiches waren lekker, al vonden we wel dat er behoorlijk veel sla op zat, dat had wel iets minder royaal gemogen. Al was er wel gekozen voor een sla met licht anijsachtige smaak. Dit zorgde voor frisheid in de sandwiches. De belegen kaas en gedroogde ham waren lekker, maar verder niet heel bijzonder. De laatste sandwich, het noten-rozijnebrood met heel oude kaas, zorgde voor een smaaksensatie. Het pittige en brosse van de kaas vormde een aangenaam contrast met het zachte, zalvige en zoete van het brood. Deze smaken gingen zo mooi samen dat het echt een zeer fijne beleving was.

De tweede gang
Als tweede gang kregen we een zoete gang. Deze bestond uit huisgemaakte scones met mascarpone en jam, een taartje naar keuze (wij gingen voor de chocoladtaart en carrotcake), bonbons, cakejes en appel banaancrumble. Daarnaast bleek dat we bij binnenkomst een sapje hadden moeten krijgen, maar dat was niet gebeurd. Deze kregen we bij deze gang alsnog. Eigenlijk was alles in deze gang gewoon echt lekker. De crumble was zacht, de taart vol van smaak en de scones gewoon goed. Vooral de cakejes waren erg zacht qua smaak. De tweede gang was lekker, maar bood weinig verrassingen.
De derde gang
Als laatste gang krijg je een smoothie (keuze uit banaan of aardbei) en fruitsalade. De fruitsalade krijg je om je zoete gesnoep weer te vergeten en je ‘zonde’ goed te maken. Buiten dat deze met zorg op het bord is gelegd, blijft het gewoon fris fruit. Het is lekker, maar had van ons ook bij de zoete gang gekund. Het staat namelijk een beetje karig, een bord met stukjes fruit op een verder lege tafel.
De smoothie was wel een groot succes. Vaak zijn smoothies nogal zoet omdat er veel suiker wordt toegevoegd. In deze smoothies proefde je nog heerlijk het zurige van de yoghurt. Een pure smaak waar wij persoonlijk erg van houden.
 Pluspunten
  • De producten die gebruikt worden zijn eerlijk en komen uit de regio. Hierdoor maak je kennis met wat je eigen omgeving te bieden heeft.
  • Het ‘eerlijke’ concept wordt tot in de puntjes doorgevoerd
  • Je kan hier echt ontspannen tafelen en het personeel geeft je echt de tijd
  • Het personeel kent de kwaliteit van de producten en kan deze op waarde schatten
Kritiekpunten
  • Buiten dat er schitterende producten worden gebruikt, blijven de smaken wat gewoontjes. Deze tent leent zich om meer te experimenteren en meer bijzondere smaken op een bord te brengen.
  • Het personeel komt af en toe wat onzeker over
Eindoordeel
Hooi is een leuke ontbijt- en lunchzaak waar je lekker kan eten. Producten worden er in hun waarde gelaten en met respect behandeld. Wel zou er meer lef getoond mogen worden in de smaakcombinaties. Hiermee zou de zaak zich echt kunnen onderscheiden. Producten smaken puur en goed. Omdat je er ontspannen kan zitten, is het ook echt gezellig. En hoewel het personeel soms wat onzeker overkomt, zijn ze wel op een prettige manier aanwezig. Bij deze zaak wil ik echt iedereen aanraden: ga zelf eens proeven. Al is het alleen maar om de verschillende smaken uit de omgeving te ontdekken. Een welverdiende B+ die mogelijkheden biedt voor een upgrade.