zondag 30 oktober 2011

Brasserie de Witte buffel

Naam: De witte buffel
Plaats: Culemborg
Bezocht op: 28 oktober 2011 (met 10 personen)
Eindoordeel: B

Ik heb hier gegeten met een personeelsetentje van mijn stage adres. Het leuke daarvan is, is dat je ook in restaurants terecht komt, buiten je eigen omgeving. Daar zou je zelf dus niet zo snel komen. Met zijn twaalven zijn we wezen eten bij de witte buffel. Een mooi restaurant dat ruim en sfeervol is ingericht. Aan tafel is genoeg ruimte en ook heb je geen last van 'buren'. Het restaurant is er echt op ingericht om de gast een zo ontspannen en leuk mogelijke avond te bieden. 

De bediening is vriendelijk en kent de etiquette. Wel zijn ze bijna te gefixeerd op lege glazen. Enerzijds is dit fijn omdat je in principe niet zonder hoeft te zitten, anderzijds komt het op mij over alsof er vooral geld verdient moet worden en we daarom maar zoveel mogelijk moeten drinken.

We zijn begonnen met brood. We kregen wit en bruin brood met Alioli. Deze was lekker, niet te vet en de knoflook overheerste niet te veel. Hierna kwamen onze hoofdgerechten.

Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht had ik eendenborst met gorgonzolasaus. Met name over de saus ben ik erg te spreken. Deze was subtiel aanwezig en gaf precies genoeg smaak. Blauwe kaas wil nog wel eens je hele gerecht wegvagen, maar hier was het een mooie toevoeging. Goed in balans. Helaas zijn daar de positieve punten toch wel een beetje geweest. Hoewel het hoofdgerecht me smaakte, heb ik er een hoop op aan te merken. Zo was de eend te gaar. Eendenborst hoort nog een beetje rood te zijn. Op mijn bord was weinig rood meer te bekennen. Ik heb een beetje rondgekeken op tafel en wat ik zag is dat alle eenden een andere kleur en dus garing hadden. Eentje was echt heel rood, er was er een mooi en weer een ander was ook te gaar, maar nog niet zo ver als die van mij. Dat kwam niet echt consequent over en de juiste garing is nu eenmaal belangrijk voor de smaak van het eten.
Als garnering lagen er wat boontjes met spekjes onder. Deze waren smakelijk, maar pasten niet bij de gorgonzolasaus. Ook lagen ze niet echt mooi op het bord, meer er op gegooid. Wat opviel is dat alle gerechten, op de saté na, dezelfde boontjes als garnering hadden. Daar moet beter over nagedacht worden.

De frietjes waren lekker krokant en meer dan genoeg op tafel aanwezig.

Nagerecht
Als nagerecht heb ik gekozen voor de manchego met portstroop. Manchego is een lekkere kaas, daar kan niet zoveel mis mee gaan. Er lag genoeg op het bord. Ook de portstroop was heerlijk en combineerde goed met de kaas. Helaas was daar niet voldoende van en was ik na de helft van de kaas als door mijn stroop heen. En dan had ik best zuinig gedaan. 
Wat wel een lekkere en verrassende toevoeging was, was de dragon die ook op het bord lag. Dit zorgde voor een fris kruidig accent. 
Alleen het blaadje sla er bij snapte ik niet. Het was onaangemaakt en smaakt gewoon niet lekker bij je nagerecht. Dat hadden ze van mij wel weg mogen laten.

Pluspunten
  • Het restaurant is goed, ruim en sfeervol ingericht
  • De bediening is vriendelijk en professioneel
  • De porties zijn grot genoeg en er is friet in overvloed
  • De wijn is heerlijk
  • De kaart is redelijk gevarieerd en biedt genoeg keuze.
Kritiekpunten
  • De bediening is iets té gefixeerd op lege glazen
  • De garing van hetzelfde gerecht verschilde per bord
  • Over de garnering is niet nagedacht en dit doet afbreuk aan de gerechten
Eindoordeel
Al met al heb ik best lekker gegeten die avond en heb ik het gezellig gehad met mijn collega's. Wel heb ik een aantal punten die nogal voor wat haken en ogen zorgen en het eindoordeel naar beneden halen. Ik zal dit restaurant geen speciale vermelding geven ergens. Daarvoor is het te veel dertien in een dozijn en is de kwaliteit niet consequent genoeg voor en de gerechten te ondoordacht. Er valt nog een hoop te halen hier. De smaak hebben ze wel mee en als ze die 'hoop' verbeteren kan het echt een Aanrader worden. Maar voor nu blijven ze steken bij een B.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat weten wat jij van een restaurant vindt!